10 Aralık 2007 Pazartesi

Performans ölçümünde UYGUN SOMUT HEDEFLER Cafer ergen

UYGUN SOMUT HEDEFLER
Somut hedefler kurum yönetimince gelecekte başarılmak üzere konulan ve sayı ile ifade edilen hedeflerdir. Bunlar, programın genel performansı ya da başarıyı etkileyen faktörlerle ilgili olabilirler. Ayrıca sorunların erken tespit edilmesine ve çözümüne yönelik bir temel oluşturmaları gerekir. Somut hedefler, performans yönetiminin önemli bir özelliğidir.
Uygun somut hedeflerin tespit edilip edilmediğinin anlaşılması için aşağıdaki temel soruların sorulmasında fayda vardır.
1. Somut hedefler önemli faaliyetlere göre mi seçilmektedir.
2. Somut hedef belirleme süreci sağlam bir esasa dayanıyor mu.
3. Somut hedefler anlamlı ve açık mıdır.
4. somut hedefler periyodik olarak gözden geçirilmekte midir.
5. Somut hedeflerin karşılanmamasının sonuçları nelerdir.

Somut hedef belirleme süreci başarılı bir performans yönetimi açısından vazgeçilmez bir unsurdur. Sağlam esaslara dayalı bir somut hedef belirleme sürecinin ana kriteri bu hedeflerin, özendirici, optimal, karşılaştırılabilir, gerçekçi ve sürekli olmasıdır.

Kamu sektörü kuruluşlarının performansı, hükümet programlarının ve hizmetlerinin ekonomik, verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesi açısından kritik öneme sahiptir. İdarenin en önemli görevlerinden birisi, kurum hedeflerinin uygulamada tam anlamıyla hakkının verilmesi amacıyla kurum performansının etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.
Performans yönetimi, aklınıza gelebilecek hemen her faaliyet ve kurum açısından inceleme konusu olarak seçilebilir.

Hiç yorum yok: